Isnin, 18 Mac 2013

AYAM PERCIK KELANTAN STYLE


Lamanya saya x mengupdate blog... harini sy berbesar hati berkongsi resepi aym percik yang sangat simple ala kelantan.. walaupun simple rasanya mmg mabeles..=)

Bahan-Bahan
2 biji bawang merah besar
3 ulas bwg putih
2 btg serai
2 cawan santan pekat
tepung jagung (sikit)
asam keping
seinci halia
garam gula secukup rasa
sedikit lada hitam(tumbuk)

Cara-cara:
  1.  Blend bawang, serai, halia hingga lumat.
  2. Rebus ayam bersama bahan blend.
  3. Masukkan asam keping dan lada hitam.
  4. Bila ayam dah masak bolehla masukkan dalam oven untuk dibakar.
  5. Kuah yang lebih di letakkan santan dan tepung jagung. Masak sampai pekat dan cukup rasa.
  6. Bila kuah dah siap bolehla siram sikit atas ayam sebelum dihidang.. tadaaaa... siapla ayam percikku=)
Ayam percik ni sedap dimakan dgn nasi kerabu..ohhh.. selamat mencuba=)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan