Lasagna ni seperti namanya yang pelik adalah antara masakan mencabar bg saya. Mula-mula buat memang susah. tapi lama-lama ok dah sikit. Practice makes perfect! jgn putus asa mencuba yer..=)
Bahan-bahan
1 bungkus daging kisar1 tin kecil tomato puri
1 tin cendawan butang
garam gula
2 biji bawang besar - potong dadu
4 ulas bawang putih - potong dadu
Cili boh 2 sudu besar (letak kalau nk pedas)
Sos cili(secukup rasa)
Sos tomato(secukup rasa)
1 kotak kepingan lasagna ( tak perlu rebus dulu )-guna separuh je..bergantung kepada sos byk mane
1 paket mozarella cheese -parut
1 paket cheddar cheese-potong dadu
Butter-
Tepung Gandum - bancuh dgn sedikit air (gandum dlm secawan, kalau rasa cair blh tambah lagi)
Susu segar
Kiub pati ayam megi/ mushroom soup
1. Tumis bawang sampai naik bau
2. Masukkan cili boh tumis sampai masak
3. Masukkan daging kisar, tomato puri, segala jenis sos…letak air utk bagi dia basah2
4. Masukkan cendawan garam gula-tunggu sehingga mendidih. Pastikan ada sos. Jangan kering sangat.- Cairkan butter(api slow)
- Masukkan gandum yg dibancuh dgn air(kacau sokmo)
- Masukkan susu segar
- Letak kiub ayam+ garam… kacau sampai mendidih( sederhana pekat)
2. Lapiskan kepingan lasagna pada dasar loyang
3. Letakkan sos merah diatas lasagna
4. Kemudian lapiskan pula dgn sos putih, taburkan sedikit keju parut(mozzarella+cheddar)
5. Ulang proses 2 - 4, lapisan terakhir diakhiri dgn sos putih dan taburan parutan keju yg banyak ( kita buat 3 lapisan lasagna )
6. Bakar dlm oven 180 C selama 40 minit(lebih kurang). Pastikan kepingan lasagna lembut, jika masih kurang lembut boleh tambah masa pembakaran
sedap resepi ni..saya dah try...thanks surilee
BalasPadam