Ahad, 18 Mac 2012

Nasi Lembik

Nasi lembik? Keluarga saya panggil ni nasi lembik. Maybe orang kelantan@ Terengganu tau kot mengenai nasi ni. Rasanya asal nasi dari Thailand. tak tau betul ke tidak. Nasi ni selalunya dimakan di waktu musim demam ke atau bila-bila sahaja. Sebenarnya nasi ini sama seperti bubur tapi cara masaknya berlainan sikit. Memang lalu lah sapa yang makan time sakit-sakit tekak atau demam ni.

Bahan-bahan
Untuk nasi:
Beras
air(lebihkan dari masak nasi biasa)
halia(2 hiris)

Ayam halia:
Ayam di potong kecil
Halia( sebuku)
Kicap
Sos Tiram
Bawang besar
Bawang putih
Cili kisar

Kangkung Goreng Kicap:
Kangkung
Bawang besar
Bawang putih
Tomato
Kicap

Ikan Bilis dengan Mangga(putik)
Ikan bilis digoreng garing(tumbuk)
Cili padi(tumbuk)
Mangga putik( dihiris halus/ parut)
garam gula


Cara-cara

Nasi
Nasi di campur dengan halia dimasak macam biasa sehingga menjadi bubur.

Ayam
  1. Tumis bawang besar, bawang putihdan halia sehingga garing.
  2. Masukkan satu sudu cili kisar.
  3. Setelah cili masak, masukkan kicap dan sos tiram. Letak air sikit.
  4. Masukkan ayam dan goreng sehingga kuah sedikit kering.
Kangkung

  1. Tumiskan bawang besar, bawang putih sehingga masak.
  2. Masukkan kicap.
  3. Masukkan kangkung dan garam gula secukup rasa. Siap.
Ikan Bilis

Gaulkan sebati semua bahan yang telah ditumbuk tadi. Pastikan cukup rasa garam dan gula. Siap.
  • p/s: Ikan bilis boleh juga digantikan dengan ikan selayang/kembung rebus. Tumbuk dan gaul seperti diatas.
  • Anda juga boleh menghidangkan ikan masin yang telah diperah limau dan dihiris cili padi.
Selamat mencuba=)


Tiada ulasan:

Catat Ulasan